Site logo

Horseman Forsman News

Articles about animals and the people who love them ...

Hestens advokat

Hestens Advokat ... Å kommunisere med en hest gir verdens beste følelse, mener svenske Stefan Forsman (Avisa Nordland, 2006)
TEKST OG FOTO: GULL H. PEDERSEN

Å kommunisere med en hest gir verdens beste følelse, mener svenske Stefan Forsman.


Stefan og hesten
Kos med appaloosa. – Hva skal man med kvinner når man har appaloosa, sier Stefan Forsman og får en kos hos den store hoppa etter at han er ferdig med henne i paddocken
TEKST OG FOTO: GULL H. PEDERSEN gp@an.no
(AVISA NORDLAND LØRDAG 3. JUNI 2006)
livet

– Jeg kan godt kalle meg et språkrør for hesten. Vi mennesker har advokater og krisesenter, men hesten har ingen. Han har ikke noe valg.

Det handler om kommunikasjon. Å forstå og kunne kommunisere med hesten. Flere og flere har fattet interesse for denne måten å håndtere og trene hest på og nylig holdt Stefan Forsman kurs for et knippe hesteeiere fra Salten.

Horsemanship. Er du på kurs hos 45 åringen Stefan Forsman får du på kjøpet en leksjon i kost og ernæring, om selvforsvar eller en bit livsfilosofi. Men mest handler det om hest. Selv har han jobbet med hest i 30 år, de fleste av dem på fulltid.

Svensken snakker mye om valg på sine kurs.

– Hesten må alltid få et valg. Enten det er å stå ute eller å gå inn. Om det er å spise eller ikke spise. Hvis vi presser den, får den valget å «snu» slik at den slipper press.

Noen kaller denne måten å trene på for horsemanship eller hestehvisking. Stefan har ikke noe spesielt forhold til ordet, men mange mener det var han som hadde med seg metoden til Norden. Fra USA der han har jobbet og trente hester i mange år.
stand still stallion
Stå i ro. Nordlandshingsten Viking får en leksjon av Stefan om det å stå i ro.

– I Sverige og Norge klarer de fleste ikke få hesten sin til å stå i ro engang, sier mannen som startet med problemhester allerede som 15 åring. Han har trent og ridd tusenvis av hester over hele verden. Han har viet sitt liv til villmarka og til dyrene.

Enkelt? Det ser så enkelt ut når Stefan går i gang med å trene hest. En av hestene han hadde i paddocken under kurset, var en stor appaloosa.

Han er sterkt fokusert på det store dyret. Hele tiden. Bruker kroppen sin og enkle bevegelser. Ingen stemme. Han berører ikke hesten men sender den rundt og rundt til den forstår hva han vil. Han kaller det å gi hesten valg. Og det fungerer. Etter en kort stund følger hesten etter han. Uten grime og leietau. Avslappet og rolig. Men oppmerksom.

Tøff men ærlig. Han er kjent for å være nokså tøff med sine kursdeltakere og er ikke redd for å si rett fram hva han mener.

– Mange leier meg til å ha kurs men så blir det med den ene gangen, sier han og ler litt.

Samtidig er han oppriktig oppgitt over hesteeiere som ikke klarer å se hestens enkle behov.

Hans viktigste budskap er at hestene må ha det bra.

– Om man ikke får gjort noe annet så la i alle fall hesten ha mat nok. Den skal ha fri tilgang på grovfôr og vann. All forskning viser at 85 prosent av hestene har magesår. Fordi det fra naturen er ment at de skal spise hele tiden. Når det ikke skjer, ødelegges magen av gallesyre.

Han mener også at hesteeiere bruker altfor mye penger når de skal bygge staller. Også her i nord.

– Vi bygger staller etter våre egne behov. Hester dør ikke av kulde men derimot er det hvert år mange hester som omkommer av varme. Hvis hesten får velge, går den helst ute. Men den må kunne velge å gå inn. Ha et skjul å gå i. Det trenger ikke være et bygg til mange millioner kroner. Man trenger bare en stor hall. Det har vært gjort mange forsøk og det viser seg hver gang at hestene velger å stå ute framfor å gå inn i en vanlig stall.

Han mener at også dyrevernere kan gjøre alvorlige feil.

– Husk at alle vil dyrenes beste. Det er det ingen tvil om, men hvis man ikke kjenner dyrenes behov da kan det bli veldig feil. Fordi vi ikke har kunnskap nok.

Klikk på bildet
Gull Pedersen artikel

TEKST OG FOTO: GULL H. PEDERSEN gp@an.no

Share this page -


white holenranch

logo SUNHEST

facebookyou_tubetwitter
a class="social-twitter social-import" href="http://twitter.com/#!/forsmanship">


29 June 2014
04 May 2014
02 March 2014
26 May 2013
23 September 2012
06 May 2012
Stefan Forsman © 2019 Contact Me